tirsdag, september 30, 2008

Fint føre på kveldens gunder-regatta

Gunderstart, og vi hadde mellom 6-9 m/s blåste gjennom hele regattaen. Start ved grønnstaken. Bidevind opp til bøya ved moloen, deretter opp med spinnakeren. Noe rossevind og både vi og Ariel hadde et par heftige broacher. Ambisjoner om å jibb spinnakeren ved røssøya, men for mye vind og manglende doble skjøt og bras gjorde at vi ikke fikk det til og måtte ta ned. Ariel plagdes også ved at de mistet skjøtet. Swai derimot, fikk det til.

Deretter rundt Lille Svartoksen med kryss opp til grønnstaken ved Langstranda. Så et langt bidevindslegg inn mot mål. Ved runding Lille Svartoksen var vi foran Swai og Ariel. Men ikke Ashiki. Ashiki mygga ut og meldte seg på uten gennakerlys og starta dermed en stund foran oss. Skipperen på Pulverheksa gjorde en taktisk blunder ved å seile nært Båken for babord halser mens Ariel kom for styrbord. Hadde vi hatt fritt farvann ville vi gått foran, men var nå tvungen til å gå bak. Og det tapte vi en eller to plasseringer på.

Dagens frekkeste sto Swai for, da de nærmet seg grønnstaken for babord halser, og ignorerer at Ariel kommer for styrbord. Ikke nok med det: De slår innenfor tobåtlengdesonen, og Ariel må vike for å ikke kollidere. Maken til frekkhet! Men forsåvidt talentløst at ikke Ariel protesterer. På grunn av den manøveren klarer Swai såvidt å snike seg foran Ariel i mål.

Så litt til arrangøren: Det ble åpenbart valgt feil tabell til gunderstarten denne gangen, da en brukte tabell for 4-6 m/s, mens den riktige var 6-8 m/s. Dette var det også meldt, og det burde arrangøren ta hensyn til. Dette favoriserer båter med lavt LYS-tall. Så ble det tatt utgangspunkt i at båt med laveste LYS var 0,99 mens den i praksis var 1,01. Dette gir stort utslag og favoriserer også båter med lavest LYS, og straffer båter med høyt LYS.

Pulverheksa hadde starttidspunkt 19 min 32 sek etter første båt. Om riktig tabell hadde blitt brukt og rett referansebåt hadde blitt brukt ville vi hatt starttidspunkt på 15 min 39 sek etter første båt. Det er fire minutter i ekstra handikap, og det sier seg selv at dette er helt håpløst.

3 kommentarer:

Erik S sa...

Mulig vi kunne klart det bedre med ende til ende-jibb eller dersom fordekksgasten ikke hadde vært en rotpeis.

Bernt Aanonsen sa...

Den valgte tabellen kunne ikke vært så helt håpløs, for i minste klasse vant den båten som hadde høyest LYS og starta sist.

Ariel sa...

Bunkre opp med konfektsjokolade så skal jeg være snill med deg også..... Og vi på Ariel gratulerer skipper og mannskap med CB seieren i årets tirsdagsserie.