onsdag, september 27, 2006

Tidligere i sommer: Pulverheksas tur fra Son tilBodø (Kortversjonen)

Startet fra Son torsdag 25. mai 2006. Kristi Himmelprett. Ivar og Kenneth utgjør mannskapet.

Helsikes mye sjø ved Svenner fyr. Velger å gå til Stavern. Til kai allerede ved 16-tide, så det ble en kort dag. Lang neste dag med mye innakjærs til Kristiansand. Først langt ut for å passe oss for Rakkebåene. Deretter på innsiden av Jomfruland og videre sørover. Bunkrer i Risør. Videre på innsiden av Tromøya. Otto mønstrer på fredag kveld i Kristiansand. Bunkrer mer mat i Kristiandsand. Utpå formiddagen seiler vi videre rundt Lindesenes til Farsund.

Fra Farsund seiler vi rundt Lista til Egersund. Mye stamping og motsjø. I Egersund ligger vi værfast et par dager (nordvest stiv kuling) inntil noen forteller oss at om vi skal rundt Jærens Rev må vi seile på natta, for da roer sjøen seg. Ellers blir vi liggende i tre dager til, til kulingen har gitt seg. Så vi legger avgårde rundt 2330.

Anløper Tananger ca 0830 etter en helvetes dritt-tur med mye motsjø, og Pulverheksa har fått mye juling. Mannskapet var sjøsyke og vi måtte gå med redusert fart, 4 knop, hele natta. Sover på formiddagen i Tananger, og fattern og Anne Grethe kommer for å inspisere skuta på ettermiddagen. De har med vaffelkaker og jordbær, og det smaker godt. Ivar mønstrer av og flyr hjem. Senere samme ettermiddag drar jeg og Otto videre til Haugesund.

Otto mønstrer av og Svein mønstrer på. Ligger an dag værfast. Sterk nordlig kuling over Sletta frister ikke. Neste dag videre innaskjærs forbi Bergen og til Dingja ved Sognefjorden.

Fra Dingja seiler vi til Måløy, hvor vi bunkrer diesel. Kort rådslagning om vi skal runde Stadt. Noe vi gjør. Stiv Kuling i hekken og 14,9 knop på de meste, men Pulverheksa oppfører seg eksemplarisk. Anløper Ulsteinvik.

Visning av båten i Ulsteinvik til svigerfar. Videre nordover mot Hustadvika. Rådslagning om vi skal dra over Hustadvika. Liten til stiv kuling i hekken, men vi drar. Det skulle vi ikke gjort. Enige om at vi skulle holdt oss på sydsiden. Helvetes høye bølger, rotesjø som tenderer til å bryte. Kødden navigering. Om det kun er ubehagelig er det greit. Men kombinasjonen ubehaglig og farlig er ikke greit. Passerer en 7-metersgrunne hvor bølgene bryter over. Glad for at Svein er med. Vi stikker under en bru i en litt hårete operasjon, og inn Kornstadfjorden sør for Kristiansund og går 10 nm ekstra for å slippe julingen. Legger til kai på innsiden av frei.

Dagen etter seiler vi Trondheimsleia oppover til Brekstad. Svein mønstrer av og Kaia og Rune mønstrer på. Videre samme kveld til Lysøysund.

Om morgenen forstetter vi til Rørvik. Silkeføre over Folda. Treffer Xanadu som skal på jordomseiling, og slår av en prat på VHF-en. Bytter gassflaske i Rørvik.

Etter overnatting i Rørvik fortsetter vi mot Sandnessjøen. Men først stopper vi et par timer i Brønnøysund og møter Xantippe (gammelbåten) på tur sørover med ny eier. Ankommer Sandnessjøen sent, men står opp tidlig neste morgen og bruker 12 timer på siste etappe til Bodø. Det er raskt levert.

Steder vi anløpte og overnattet:

Son
Stavern
Kristiansand
Farsund
Egersund
Tananger.
Haugesund
Dingja (ved Sognefjorden)
Ulsteinvik
Frei (ved Kristiansund)
Lysøysund
Rørvik
Sandnessjøen
Bodø

Ingen kommentarer: