søndag, mai 30, 2010

Rapport fra Softspring Nordland Offshore Race 2010

Værøy i bakgrunnen. Her kan vi såvidt skimte Flugt og Ariel for spinnaker bak oss.
Flugt, en X-40, som havnet i vindstilla sammen med oss.

Ariel tok oss igjen når vi parkerte i vindstilla.


Erkerivalen Ariel under forberedelsene.

4.plass ble resultatet, noe som i seg selv er bra, men likevel noe irriterende. Irriterende i den forstand at tetfeltet som vi var en del av parkerte i vindstilla, og at Ariel da klarte å ta oss igjen, i det som i praksis var en omstart.
Vi fikk en grei start, og seilte konservativt korteste linje mellom Bodø og Værøy. Noen seilte nord om Hjertøyene, og noen av dem seilte nord om Helligvær. Andre seilte sør om hjertøyene og likevel nord om Helligvær. Det er spenstig seiling som sjelden lønner seg fordi en seiler betydelig lengre distanse.
Ved Helligvær er vi båt nummer 3 og noen båtlengder bak oss er Ariel. Ariel legger opp til en stor overbue mot Værøy, og vi tenker likt men ikke riktig så stor som Ariel. Vi har bedre båtfart og drar ifra, og Ariel blir liggende etter. Omtrent halveis setter de gennaker, men de taper terreng til oss under setting og får ikke bedre båtfart. På dette tidspunktet er det kun La Sirena og Aja som er foran oss.
Vi runder ved Værøy som nummer tre båt. Vi får en perfekt runding og setter spinnaker raskt. Aja og LA Sirena er sene med å få opp spinnaker. Fra nå av er vi i følge trackingen nr. 2 båt på korrigert tid, inntil vi havner i stilla 10nm fra Fleinvær. Det er vi svært fornøyd med.
Når vi parkerer i stilla, blir vi tatt igjen av Flugt og Ariel. Og resten av feltet spiser inn på distansen vi hadde opparbeidet. Ca. to og en halv time i stilla, noe båtene med lavt LYS-tall profiterer på.
Ariel kommer seg ut av stilla før oss og runder Nupen etter Aja og La Sirena. Deretter følger vi og Flugt.
Etter runding er det opp med spinnaker og Ariel legger seg på fastlandssiden, mens vi satser på babordsiden langs Fleinvær, Kjærvær og Bliksvær. Min erfaring er at det er mindre vind innmed land. Vi skjærer ut mot Kjærvær, og får straks betalt ved å være foran Ariel en periode. Men plutselig får de vind og seiler såvidt fra.
Deretter ble det ren bingo med vindstilla inn mot mål. Ariel vinner Blå Bånd ved å være første båt imål, deretter Aja og oss like bak.
Mest synd på Aja, som etter å ha ledet regattaen i alle periodene det var vind, havner ut for bingo-forhold i vindstilla.
Men: Altialt en artig seilas, og spesielt artig duell med Ariel. Kanskje tidenes artigste.
Analyse av trackingen finnes her.2 kommentarer:

Olav Taraldsen sa...

Det går ikke an å seile "konsekvent korteste vei til Værøy" samtidig som en seiler overbue. Men det lønte seg tydeligvis.

Pulverheksa sa...

Olav har forsåvidt rett, men han skjønte poenget :-)