lørdag, desember 08, 2007

Litt teknisk mht. halsing av gennaker

Utfordringen er å halse den nyinnkjøpte gennakeren på baugspryd i en avstand på de tillatte 1,2XJ. Dette blir i praksis 80 cm fremfor forstaget. Mens de nyere CBene har påsveiset en ring i pulpiten for å tre spinnakerbommen igjennom, har ikke vår CB dette. Løsningen ble å få sveiset en ring i syrefast stål som er skrudd fast i eksisterende pulpit. Eilertsen mek verksted gjorde en utmerket jobb der. Denne er i dag skrudd fast, og spinnakerbommen kan dermed tres gjennom.

Nå gjenstår bare å skru fast et pad-eye i dekk hvor bakkant av spinnakerbommen skal festes. Dette vil bli gjort når det er litt varmere i været. Dette festet av pad-eye vil komme inni styrbord skap i forpiggen, og dermed ikke være synlig fra innsiden.

Og da skulle alt etterhvert være klart for gennaker-seilas med halsen festet i centerline.

2 kommentarer:

tool sa...

Jeg får i disse dager sydd en A0, og den vil jeg nok prøve å sette gjennom en blokk forenom forstaget.

Hvis du skal ha en genakker som du ønsker å gå høyt med skal du kanskje alternere symm og assym? I så fall blir det knotete når du finner ut at du skal bytte mellom de to.
Jeg er åpen for testing men prøver først uten peke.

Mvh
Frøken Fryd

Pulverheksa sa...

Skjønner poenget ditt, men har noen innvendinger. På en A0 er du avhengig av å stramme forliket på gennakeren, og da er pulpiten i veien om du skal halse den uten peke. Skal du halse den med peke, og bruke spinnakerbommen slik jeg har tenkt, er jeg redd belastningen på spinnakerbommen blir for stor.

Jeg tenker ikke å bytte mellom symmetrisk og asymmetrisk. Til baneseilas vil jeg utelukkende bruke symmetrisk, men på shorthanded distanse-regattaer vil jeg primært bruke asymmetrisk.

Hvor høyt ønsker en å gå med gennaker? Jeg tenker at om jeg får min til å gå mellom 60-100 grader AWA, så er jeg fornøyd. På slike høyder får en ikke spinnakeren til å stå. Skal en gå skarpere enn dette går båten raskt med bare forseil.

Synspunkter?