onsdag, januar 16, 2008

Optimering og denslags

Seilmagasinet refererer til en eller annen fra Northsails som mener en kan bruke vintermånedene til å optimere båten. Her er forslagene (mine kommentarer med rødt):
RÅDENE:
- Rydd dekket for ting en kan sparke borti. Vonde tær er ikke moro. Nå er det ikke så store problemer med barfotseiling i Bodø, så dette gidder jeg ikke.
- Alle unødvendige taulåser, blokker og skinner fjernes. Redesigne seilplanet slik at jeg får et lite forseil som er enkelt å krysse med. Legge inn oppblåsbare spiler som optimerer spalten mellom genua og storseil. Lite forseil som er enkelt å krysse med. Det er jo CB-konseptet. Fine greier. Oppblåsbare spiler skipper vi.
- Sette vinsjene på hyttetaket slik at det blir mest mulig plass i cockpit. Vinsjene kan brukes til både skjøt og fall. Sette opp bryteblokker ved vinsjene slik at begge kan brukes fra begge sider. Sette genoavinsjene på hyttetaket er flott dersom en alltid seiler med crew. Dette er ikke spesielt shorthanded-vennlig, så vi gjør ikke det. Bryteblokker ved vinsjene på hyttetaket hadde imidlertid vært noe. Vi får tenke på det.
- Fullspilet storseil med roach (kappe) og kulelagret masteskinne. To revepunkter for å spare slitasje fra vekten av revepunktene, men sette det andre revet ganske høyt. Kappe har vi, kulelager i mastesleidene har vi ikke. Men vi kompenserer med teflonspray. Det er effekttivt. To dype rev i stedet for tre er fornuftig, og det har vi (Takk til Johan som satte oss på den ideen).
- Mulighet til å sette tryseil på den øvre storseilsleiden. Om vi skal seile til Karibien et år, skal jeg vurdere det.
- Merke fallet slik at en slipper ned riktig antall meter når en skal reve. Fornuftig. Det må jeg se å få gjort.
- Spectra fall med doble strømper på slitepunktene. For mye pes.
- Bytte alle pærer til LED for å minske strømbruk og kabeldimensjoner. Så langt er det bare spotene i salongen som har LED. Lanternene står for tur.
- Heise opp alle ubrukte fall når en seiler for å spare dem for UV bestråling, unngå slamrende fall og minske vekten i masten. Dette er jeg for makelig anlagt til å gjøre.
- Skaffe en asymmetrisk runner som festes på et lite spryd fra baugen. Bruke strømpe på seilet. Dette er iverksatt. Spinnakerbom som baugspyd 80 cm fremfor forstaget, og gennaker med strømpe er kjøpt inn.
- Sy opp en Code 0 på 160-175 prosent som skal brukes på 65-110 graders vindvinkel i 16-20 knops vind. Først må vi skaffe oss erfaringer med allerede innjkøpt gennaker.
- Ingen metallringer i seil. Kun webbing og spektraliner til å feste skjøt. Dette får vi tenke på ved evt. nyanskaffelser.
- Ingen sjakler på blokker som festes i dekk. Bruke kun blokker som tilater at du surrer dem fast med spectra liner. Ikke særlig aktuelt. Mye annet å forbedre mht. taktikk og trim som vil gi større utslag på resultatlistene.

Ingen kommentarer: