tirsdag, september 29, 2009

Plagdes, og det ble dårlig plassering

6. plass av 7. i klassen er bortimot årsverste. Vi rota det noe til ved babord runding av Lille Svartoksen. Vi mista fart, og baugen ville bare opp i vinden. Vi slo sikkert 5 ganger for å komme på track igjen, og tapte alt.

Når det er sagt skilte det ikke mer enn 5 minutter på korrigert tid mellom første og sisteplass i klassen. På en time og tjue minutter seilas. Det er ikke så mye.

Konsekvensen av dagens seilas er at Lucill nå leder løpet om sammenlagtseieren. Med to poeng på Pulverheksa. Mine foreløpige beregninger viser da at Pulverheksa må ha en andreplass eller bedre på siste regatta, samt at Lucill må være to plasser dårligere.

Jeg kjenner presset... :-)

Gratulerer til Swai som vant dagens seilas.

mandag, september 28, 2009

Det drar seg til....

Den av Pulverheksa og Lucille som får best plassering på morgendagens nest siste tirsdagsregatta, vil lede løpet om sammenlagtseieren.

fredag, september 25, 2009

Hva sier regelverket om sist tirsdag?

Incidenten sist tirsdag krever kanskje noe rydding i mitt hode? (Ja, jeg har begrenset kognitiv kapasitet.)

Feilen jeg gjorde var å ikke kategorisere målbøya som merke, og da hevdet jeg min rett til å seile riktig kurs ”proper course”, (som i dette tilfellet var å barbere merket som befant seg på vår lo side), med den konsekvens at Ariel ikke hadde rett til å falle av og komme på kollisjonskurs med Pulverheksa for å passere mållinja.

Jeg har tenkt at regelverket om plass for merke har vært plass for et rundings-merke, og av den grunn har jeg ikke kategorisert målbøyene inn under denne merke-definisjonen, noe de etter regelboken skal. Her er definisjonen fra RRS 2009-2012:

“Mark An object the sailing instructions require a boat to leave on a specified side, and a race committee boat surrounded by navigable water from which the starting or finishing line extends. An anchor line or an object attached temporarily or accidentally to a mark is not part of it.”

Med andre ord er målbøya et merke etter denne definisjonen.

Deretter er situasjonen at Pulverheksa entrer 3-båtlengdersonen rundt merket med Ariel som indre båt med overlapp. 3-båtlengdersonen er definert som “zone” slik:

“Zone The area around a mark within a distance of three hull lengths of the boat nearer to it. A boat is in the zone when any part of her hull is in the zone.”

Av den grunn kommer seksjon C, regel 18.2 b til anvendelse. Den slår fast at Ariel har krav på plass som indre båt til å passere merket:

“Section C rule 18.2 b: If boats are overlapped when the first of them reaches the zone, the outside boat at that moment shall thereafter give the inside boat mark-room. If a boat is clear ahead when she reaches the zone, the boat clear astern at that moment shall thereafter give
her mark-room.”


Synspunkter eller noen som er uenige?

Jeg tenker at det kanskje kunne være noe læring i dette for andre enn meg også, og det hadde jo da vært konstruktivt om en kunne snakket om dette i etterkant av regattaen.


PS: Som et apropos kan jeg nevne at vi potensielt sett hadde samme situasjonen under klubbmesterskapet for kort tid siden: Like før mållinja kommer Pulverheksa lensende for babord halser med større båtfart enn Swai som ligger like foran. Også de for babord halser. Begge båtene holder stor fart, 8-9 kts.

Pulverheksa står da ovenfor valget: Skal vi forsøke å passere på lo eller le side av Swai. Skipperen mygga ut og turte ikke lo side, i frykt for å bli loffa på feil side av babord målbøye (merke). Frykten viste seg å være reelt begrunna, da en av mannskapet på Swai i etterkant forklarte at det var planen å loffe Pulverheksa på feil side av målmerket om vi prøvde lo side.

Hadde jeg på det tidspunktet visst bedre (slik som nå), kunne vi forsøkt lo-sida med det resultat at Pulverheksa ville blitt presset på feil side, tapt masse på det, men protestert, og Swai ville blitt disket.

På bakgrunn av dette kan jeg kanskje konkludere med at det ligger noe læring i dette for flere enn skipperen på Pulverheksa?

tirsdag, september 22, 2009

Var skråsikker, tok feil, trakk Pulverheksa fra regattaen

Slik kan det kanskje oppsummeres. Vi loffa Ariel på gærne siden av målmerket, og var sikker på vi hadde retten på vår side. Etter en revurdering erkjenner jeg at vi ikke hadde slik rett, og jeg beklager uforbeholdent ovenfor Ariel med mannskap. Pulverheksa kunne ikke diskes, i og med at det ikke forelå noen gyldig protest på oss. Jeg fant det da riktig å trekke Pulverheksa fra regattaen.

Før dette tabba skipperen seg kraftig ut ved å tro at vi på siste runde skulle til bøya ved Siriskjær. Det skulle imidlertid være bøya ved E-holmen. Reslultatet av denne vurderingen er at vi slår mot langstranda og taper den komfortable ledelsen vi da hadde hatt gjennom hele regattaen.

To store tabber på en regatta... Hva blir det neste?

Ellers var det hyggelig at ikke værmeldingen slo til, men at vi hadde nok og moderat vind gjennom hele regattaen.

tirsdag, september 15, 2009

Noen bilder fra kveldens regatta








Friske forhold på kveldens regatta

Met'n på flyplassen meldte om gusting 40 kts, og vi fant det da best å la være å stille med Pulverheksa. Storseilet har en midlertidig reparasjon, som mest sannsynlig ikke ville tåle slike forhold.

Tok heller kameraet fatt, og her ser vi Ariel runder bak Ashiki ved Moloen:

søndag, september 13, 2009

Morsom seilerhelg med deltakelse i klubbmesterskapet

Seilreperasjon og misset en seilas. Ikke akkurat det vi hadde planlagt...


BSFs klubbmesterskap ble avviklet i helga, og Pulverheksa var med. Noe dårlig deltakelse, med bare seks båter, men når alle som er naturlige å sammenligne seg med (noenlunde likt LYS) stiller, blir det artig.

I sum ble det bra seilaser med tette dueller og tilstrekkelig med vind. Mannskapet ombord fungerte utmerket, og vi hadde innleid ekspertise med selveste skipperen på Ariel som en slags "floater" ombord. Båthåndteringa og manøvrene satt som bare juling, og vi kunne notere oss svært gode starter på alle fire seilasene.

Det startet med en tredjeplass, deretter en DNF fordi vi fikk en skade på storseilet. Så ble det en andreplass og deretter nok en andreplass på søndagens siste seilas. Vi kunne notere oss serien 3-DNF-2-2. Dermed kunne vi ikke stryke en dårlig plassering, noe som var irriterende. Vi ledet andre seilas ukorrigert, når vi måtte bryte.

På en av lørdagens starter klarte vi sågar å posisjonere oss glimrende ved å stå på en skarp kurs for å barbere lo-merket for styrbord halser. Dette resulterte i at vi lukket porten for Swai og Springer som satset alt på en gedigen grosshandler. Springer måtte ta en 360, og Swai klarte med nød og neppe å bremse båtfarten slik at de kunne passere på rett side av merke.

Lørdagens siste seilas var vi båt nummer to i mål, en båtlengde bak Swai. Spennende sluttspurt, der vi seiler inn 150 meter for spinnaker på Ashiki og Swai. Vi passerer Ashiki forbausende lett (kan dem ikke forsvare seg?), og står 100 meter før mål ovenfor valget mellom lo og le side av Swai med platt lens. Vi hadde bedre båtfart. Vi turte ikke lo-siden, da de lett hadde loffet oss over gærne siden av målbøya.

Søndagens seilas ble kanon, med en glimrende start for fri vind. Ujevn vind opp mot Hausen, og da Swai runder etter oss, og det gjenstår tre lange spinnakerlegg, skjønner vi at her går det vår vei. Imidlertid må vi gi cred til Ashiki for utmerket båthåndtering. De gir oss tette dueller under hele seilasen. De var først ved Hausen, men vi seiler dem inn igjen ved runding moloen. Deretter var det rimelig tett til like etter runding av Lille Svartoksen. Pulverheksa broacher, og vi sliter med å komme på kurs igjen. Det gir Ashiki noen meter som vi nesten klarer å seile inn før målgang. Men vi tar dem på korrigert tid. Fortjent andreplass.

Artig å se at vi får til båtfart med spinnaker. Vi går åpenbart raskere enn Swai, og klarer å holde bedre trim enn Ashiki. To ganger seilte vi inn Ashiki på ren båtfart for spinnaker. Siste legget mot mål søndag, klarte vi å holde 9,0 kts steady over en lang periode hvor det blåste 8-10 m/s. Toppnoteringen ble 9,23 kts på flatt hav.

Springer er det ikke noe å gjøre med, og de ble klubbmestere. Gratulerer!

Cred nok en gang til Ashiki, som nå bruker spinnakeren, har bra mannskap, og dermed gir oss god konkurranse. Slikt liker vi :-)

tirsdag, september 01, 2009

Tapte før start; tredjeplass i dag.

Dagens regatta var med Gunderstart, og vindtabellen som ble bestemt brukt var på 2-4 sekundmeter (noe som var i henhold til værmeldingen). Det ble skivebom. Det blåste steady mellom 7 og 11 sekundmeter og vindkast opp i 14 sekundmeter.

Tabellen tilsa at vi skulle starte 20 minutter og 50 sekunder etter første startende. Det er altfor langt bak de andre båtene til at vi skulle ha noen sjans. Om det hadde blitt brukt en annen tabell for en sterkere vindstyrke, ville vi kunne starte tidligere og dermed hatt en sjans.

Hyggelig med to fra Kjenn Bodø-programmet ombord, og jeg tror de syntes det var stas.