tirsdag, mai 27, 2008

Pulverheksa deltar ikke denne tirsdagen

Og det er ikke fordi vi mangler spinnakerbom, eller fordi Swai har startet med utleie av spinnakerbommer til kr 600,- pr. time.

Det er rett og slett fordi junior har en fotballkamp som må prioriteres.

Pulverheksa will soon be back on a racetrack near you!

Pulverheksa ble sentral i fotokonkurranse


I forbindelse med Corponor 2008 ble det arrangert en fotokonkurranse resulterte i fem finalebilder. Du kan lese mer om dette på AB24.

Pulverheksa var den sentrale båten på 2 av de fem finalebildene. Det skjønner vi jo godt med en så smekker og linjelekker båt. Bildene er gjengitt ovenfor og fotografene er hhv Ola Torstensen og Kjetil Robertsen.

søndag, mai 25, 2008

Pulverheksa måtte bryte Corponor Offshore Race



















Med 15 nm igjen til Værøy brakk spinnakerbommen, og vi brøt seilasen. Utsiktene fra Værøy til Fleinvær var unnavindseiling i mer enn 30nm. Og uten mulighet til å føre unnavindseil på en fornuftig måte valgte vi å bryte. Å se konkurrentene dundre avgårde i 8-9 knop mens vi ville holde lusefart fristet ikke noe særlig.

Før dette skjedde hadde vi fått en god start, og var i tetfeltet helt til vi passerte Helligvær. Der seilte vi noe nær land og en del av båtene dro fra. Vi måtte finne på noe, og da vinden rommet litt, valgte vi å falle litt av, for deretter å seile gennaker. Det blåste rundt 4 m/s og vi seilte på en relativ vindvinkel på underkant av 50 grader. Dette var noe spisst, men gennakeren sto. Så blåste det litt på, og vi fikk mellom 6 og 7 sekundmeter med små kast på litt mer. Dette tålte ikke baugspydløsningen, og spinnakerbommen brakk mot babord ca 80 cm bak tuppen.

Hva lærer vi av dette: Jo, ikke seile for skarpt, eller skjøte gennakeren for hardt i mer enn 4 m/s.

Vi gratulerer Ariel og Ashiki med hhv. 2. og 4. plass i klassen. Spesielt er vi imponert over Ashiki, som etter å ha rundet Helligvær på Nordsiden lå håpløst langt bak. Og så bøyer vi oss i støvet for Tromsøværingene som kapret seieren i lysklasse 2 og 3.

lørdag, mai 24, 2008

Knekt!

Undertegnede har vært ute og tatt i mot skipperen med mannskap i natt etter at Pulverheksa brøt Corponor-seilasen. Vedlagt ligger et bilde av den knekte spinnakerbommen som forårsaket bruddet.

Jeg regner med at skipper kommer med mer utfyllende beretning etter hvert.

torsdag, mai 22, 2008

Klart for Corponor Offshore Race 2008

Nord-norges tøffeste regatta starter i Bodø fredag 23. mai kl 1500, og jeg skal delta med båten vår "Pulverheksa". Det er kun lov til å være to ombord, og mannskapet mitt er kona mi Merete.
Norges beste seilere vil delta sammen med de beste fra Nord-Norge. Båtene kommer fra Helgeland i sør til Tromsø i Nord. Norges beste shorthanded seiler Eilert Kamfjord er også med. Her ser du alle deltagerne: http://www.seilmagasinet.no/id/28339.0

Seilasen går fra Bodø til Værøy og tilbake via Fleinvær. Turen er planlagt å ta 24 timer.Før start vil det være et pre race etter "gunder metoden" som starter kl 1130.
For å gjøre sponsorene våre fornøyde er vi avhengige at flest mulig følger regattaen live på internett: http://www.seilmagasinet.no/id/28336. Der finner du båtenes posisjoner i kartet til enhver tid via trackingsystemet, jevnlige oppdateringer fra regattakontoret i Bodø underveis, og ikke minst vil du kunne se resultatene etter hvert som båtene kommer i mål.
Erkerivalistene våre er Ariel og Ashiki som er båter av nøyaktig samme type som vår. Det gjør det ekstra viktig å komme før dem i mål. Men vi er også svært fornøyde om vi kommer foran Swai og alle tromsøbåtene. Nå har vi jo nettopp banka tromsøværingene i fotball, så nå må vi vel klare å banke dem i seiling også.

tirsdag, mai 20, 2008

Glimrende forhold på kveldens regatta

Shorthanded med bare meg og Marianne ombord. Andre gangen gennakeren er oppe, så det ble noe plunder i starten hvor vi tapte mye. Banen gikk rundt staken ved fisk-grunnen babord, deretter babord rundt startbøya, babord rundt bøya ved Siriskjær før målgang på vanlig sted.

Banen innbydde til gennakerseiling grunnet svært fordelaktig vindvinkel. Det passet oss utmerket da vi trenger erfaring med gennaker. Ashiki dro raskt avsted som første båt, men ved runding fiskgrunnen dro vi forbi, da de knotet litt med nedtaking av gennaker. Deretter seilte Ashiki forbi etter runding av toppmerket, da vi var noe sen med gennakeren. Så rundet vi bøya ved siriskjær og Ashiki dro noe fra på legget opp mot mål. Swai så vi ikke noe til i perioder, og de gutta knotet mye med opp og nedtaking med gennaker.

Rekkefølgen i vår klasse ble TAZ, Ashiki, Pulverheksa. Deretter husker jeg ikke, men det var vel seks båter i klassen? TAZ er vanskelig å gjøre noe med...

Men det var sol, fin vind hele tiden, og morsom gennakerseiling!

mandag, mai 19, 2008

Spionfoto av Ariel




Følgende fotos ble tilsendt meg sent i går kveld. De viser aktivitet om bord i Ariel. Det var også en kran i nærheten. Skjer det noe der? Er det riksantikvaren som er på tokt før innplassering i glass i kulturkvartalet?

søndag, mai 18, 2008

Treningstokt til Skånland
















Vi har i dag, søndag, gjennomført et shorthanded treningstokt til Skånland. Rundt Skånlandsholmen bar det, men før vi kom dit heiste vi gennakeren for første gang. Litt skeptisk, da det blåste 8-9 m/s, og det hadde vært mer bekvemt å heise første gang i mindre vind. Men det gikk helt utmerket! Og bergingen gikk og helt etter boka. Gennakeren er utstyrt med strømpe, så det gikk som en lek. Og når den kom opp viste fasongen seg å være flott! Nå er vi klare for litt gennakerseilas på Corponor, og håper å dra like mye fordel av det som Ashiki gjorde i fjor :-)





onsdag, mai 14, 2008

Havna badet i tåke


Som mannskapsmedlem og ny bidragsyter på denne blogen tenkte jeg det kunne være på sin plass å bidra med et bilde som jeg tok av havna for et par år siden.

Her kommer tåken drivende ut sundet forbi Nyholmen og legger en trollsk stemning over det hele.

tirsdag, mai 13, 2008

Utfordrende tirsdagsseilas i svært variabel vind

Gunderstat denne gangen, med utgangspunkt i tabell som krever 2-4 m/s vind. Desverre klarte ingen båter makstida (altfor lite vind), men de fleste var så keen at de sto løpet helt ut og gikk i mål litt før kl 2100.

Rekkefølgen i mål ble Taz, Springer, Anemone, Lucille, Pulverheksa, Spleis og Sofie. Deretter mistet jeg kontrollen.

Det var rene bingoforhold, der starttidspunktet hadde mye å si for om en fikk vind eller ikke. Vi var imidlertid godt fornøyd med å være milevis (bokstavlig talt) foran de to andre båtene som startet i samme tidsområde som oss: Nemlig Ashiki og Swai. Guttene som ratter der i gården må skjerpe seg, om de skal klare å holde følge med Pulverheksa i de videre regattaene. Vi forsøkte å dra fram kikkerten for å kikke akterover, men kunne likevel ikke se dem.

Forklaringen til Swai er nok følgende: Det sies (vi har av naturlige årsaker ikke sett...) at han ikke har fått navnet på hekken. I fjor var han veldig på hakket og ba oss titte på det fine navnet til den forrige båten rederiet hadde, men i år har vi ikke hørt noe slikt. Konklusjon: Vi tror det vil hjelpe på Swai sine prestasjoner om de får klint navnet på hekken!

Fortsatt ser vi ikke noe til Ariel. Det skipet ligger og rykker i fortøyningene og har lyst å seile regatta. Men det blir lite brukt. Et av mannskapet mitt foreslo at en istedet for å glasse inn Anna Karoline i kulturkvartalet, kan en kanskje bruke Ariel til formålet...

torsdag, mai 08, 2008

Før og etter vårpuss

Slik så båten ut før smøring med VC17, men etter høytrykkspyling:

Og slik så den ut etter smøring med VC17:





tirsdag, mai 06, 2008

Seier til Pulverheksa!

Mannskapet begynner å finne tilbake til gamle takter. I dag var innsatsen på topp hele veien til mål, og vi kunne innkassere seieren. Vi hadde mellom 10 og 14 m/s gjennom hele regattaen. Friske forhold med andre ord.

Banen startet med Start utfor moloen, BB rundt bøya ved Siriskjær BB ved grønnstaken ved Langstranda, og BB rundt ytre startbøye. Deretter runden en gang til og til slutt opp til Bøya ved Siriskjær og videre rett i mål. Tilsammen 3 ganger ved Siriskjær.

Honnør til Lucille som var den eneste båt som heiste spinnaker på siste legget. De lå bak Springer og dundret forbi når spinnakeren kom opp. Deretter fikk de den såvidt ned før de traff Moloen. Spreke karer!

Ellers er det ikke optimalt med spinnakerlegg til mål i sterk vind. Jeg er iallefall bekymra for at det er for kort avstand mellom mål-linja og moloen når 100kvm skal ned i løpet av no time. Om en ikke begynner å ta ned før mållinja krysses, har en spist mye av marginene sine. Ikke mye skal gå galt før en dundrer i Moloen med 8,5 knop.... Kunne kanskje være en ide at når det blåste sterk vestavind, kunne målgang være i Moloåpninga. På den måten har en allverden med tid før en når Rønvikleira. Noe å tenke på for komiteen.

Rekkefølgen ble:
1. Pulveheksa
2. Lucille
3. Springer
4. Aun
5. Ashiki

Vel blåst til mannskapet!

PS: Hvor blir det av Ariel? Har den båten gått helt i opplag? Ser ikke ut til at storseilet er montert engang... Nei den gutten må skjerpe seg!

lørdag, mai 03, 2008

Vårpussen under vannlinja er unnagjort

Onsdag morgen kl 0730 hang Pulverheksa i stroppen ved Jakhelln Båt. Samme ettermiddag var det vask og spyling, og båten ble overraskende ren. Tror det har sammenheng med at skitten slipper ekstra bra fordi jeg i fjor hadde brukt Hempels teflon-voks for første gang.

1. mai måtte jeg få unnagjort dekkskifte på svigermors bil, før jeg kom meg i båten. Der ble hele dagen tilbragt med polish, voks, bunnsmøring med VC17, skifte av gearolje samt puss av propell og drev. Ved 21-tiden var jeg ferdig, og båten kunne sjøsettes dagen etter på fredag. Fredag ettermiddag fikk teaken i cockpit en omgang teakolje, og resultatet ble bra.

Nå gjenstår det polering av dekk og cockpit.